Page 322 - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht - Diana Spiekhout
P. 322
320
Hoofdstuk 5
Figuur 5.14: Projectie van de relevante historische waterlopen uit de periode 1850-1900 op de geomorfologische detailkaart van Maas, aangevuld met enkele reconstructies van de waterloop die in de goederenlijst van de graven van Dale-Diepenheim uit 1188 beschreven is. Twee door Maas gekarteerde beekdaltrajecten (mosgroene delen met rode gearceerde lijnen) zijn niet of nauwelijks zichtbaar op de negentiende-eeuwse historische kaarten, maar liggen blijkens de geomorfologische situatie ter plekke wél in een natuurlijke dalvormige dekzandlaagte. Het gaat om het gegraven tracé van de Koningsbeek tussen Neede en Westervlier en om een niet met name bekende waterloop tussen Westervlier en de Bolksbeek. Vermoedelijk corresponderen deze trajecten van één en hetzelfde beekdal met de in de goederenlijst van 1188 beschreven waterloop.
Een tweede waarneming die nieuw licht werpt op de beschreven waterlopen in de goede- renlijst betreft een verdwenen waterloop bij Westervlier ter hoogte van de Draaiomshoek, waarvan het beekdal net als in het geval van de Koningsbeek nog waarneembaar is op de geomorfologische kaart (figuur 5.14, rode tracé).
Bekijken we deze waarnemingen nu in het licht van de beschrijving van de Diepenheimse zwanendrift, dan valt op dat de door ons opgemerkte waterlopen corresponderen met deze beschrijving (figuur 5.14). Dit recht had namelijk betrekking op het gebied dat was gelegen tussen de molen Voorwerk bij het plaatsje Eibergen tot aan Westervlier ten zuiden van Diepenheim; dit deel correspondeert met de door ons gereconstrueerde Koningsbeek (figuur 5.14). Ter hoogte van Westervlier zou de zwanendrift zich dan tegen de stroom in richting Lochem uitstrekken; dit is de door ons gereconstrueerde waterloop ter hoogte van