Page 229 - Ultrasonography in Prehospital and Emergency Medicine - Rein Ketelaars
P. 229

                 Toekomstperspectief
Zoals al eerder opgemerkt, zal echografie in de gezondheidszorg steeds vaker toegepast wor- den. Deze toename zal ongetwijfeld nog doorgaan in de jaren en decennia die voor ons liggen.
Dit proefschrift gaat in op de impact die echografie heeft op de prehospitale en spoedeisen- de geneeskunde en op het mogelijke bijkomende nut en impact in de toekomst. Bovendien zullen technologische ontwikkelingen, zoals de verschuiving van piëzo-elektrische kristal- len naar halfgeleiderchips die het mogelijk maakt om met een enkele breedbandtransducer zowel diepe als oppervlakkige structuren te visualiseren en geavanceerde software die ge- bruik maakt van deep learning en kunstmatige intelligentie, zeer binnenkort op de markt zijn. Verschillende typen transducers en de verschillen daartussen—zoals besproken in hoofdstuk 3—zullen waarschijnlijk tot het verleden gaan behoren. Deze ontwikkelingen zul- len het verkrijgen en interpreteren van relevante, hoogwaardige beelden, het herkennen van relevante structuren en het uitvoeren van diverse metingen aanzienlijk vergemakkelijken. Minder geschoolde hulpverleners zullen dan ook echografie kunnen gebruiken die helpt om de patiëntenzorg te verbeteren.
Vanwege huidige en toekomstige toepassingen en technologische vooruitgang, zou het nuttig kunnen zijn om een bredere implementatie van echografie in de (Nederlandse) prehospitale spoedeisende hulpverlening en afdelingen Spoedeisende Hulp na te streven.
Ten eerste kan de hoge standaard van prehospitale zorg zoals die door de Nederlandse am- bulancediensten wordt geleverd, verder worden verbeterd door bijvoorbeeld endotracheale intubatie voor te bereiden en te controleren, intraveneuze toegang te vergemakkelijken, re- animaties te sturen, superieure pijnverlichting te bieden door middel van echogeleide regio- naalanesthesie en door aneurysmata van de abdominale aorta te detecteren of uit te sluiten. De implementatie zou kunnen beginnen met het trainen van een geselecteerde groep am- bulanceverpleegkundigen en door geselecteerde voertuigen van de ambulancedienst uit te rusten met handzame echoapparatuur.
Ten tweede zou de standaardinventaris van elk Nederlands MMT een echotoestel moeten bevatten. Het MMT functioneert als een aanvulling op de ambulancedienst en zou ook aan- vullende diagnostische en procedurele technieken moeten omvatten. Daarom wordt aanbe- volen dat elke MMT-arts is opgeleid in ten minste het eFAST/PREP-protocol en mogelijk in aanvullende technieken zoals beoordeling van de luchtweg, verkrijgen van intraveneu- ze toegang en uitvoeren van echogeleide regionaalanesthesie. Recente ontwikkelingen zo- als extracorporeal life support (ECLS) en resuscitative endovascular balloon occlusion of the aorta
Samenvatting, discussie en toekomstperspectief 227
  11
 


























































































   227   228   229   230   231