Page 164 - The efficacy and effectiveness of psychological treatments for eating disorders - Elske van den Berg
P. 164

  164 Chapter 9
 en niet ten aanzien van ‘verbetering van kwaliteit van leven’. Deze bevindingen duiden erop dat aanbevolen psychologische behandelingen geen meerwaarde hebben boven controle behandelingen. Er werd gevonden dat studies waarin pati- enten ouder dan 18 jaar waren geïncludeerd meer effectief waren op gewichtsherstel dan studies waarin ook patiënten onder de 18 jaar waren geïncludeerd. In high-quality studies en in studies waarin training voor therapeuten gerapporteerd was, werden grotere effecten gevonden op zowel ‘gewichtsherstel’ als op ‘verbetering van kwaliteit van leven’ in vergelijking met low quality studies en in vergelijking met studies waarin therapeuten training niet vermeld was. Sensitivity analyses waarin alleen high-quality studies werden geïncludeerd lieten echter ook geen verschil zien tussen gespeciali- seerde behandelingen en controle behandelingen.
De hypothese dat gespecialiseerde behandelingen superieur zijn aan controle behandelingen werd niet bevestigd. Voordat met zekerheid gesteld kan worden dat aanbevolen psychologische behandelingen geen meerwaarde hebben boven controle behandelingen, moet er enig voorbehoud worden gemaakt. Gezien het beperkt aantal gepubliceerde gerandomiseerde klinische anorexia trials, kon slechts een beperkt aantal studies in de meta-analyse worden geïncludeerd. Ook was er sprake van een hoge heterogeniteit waardoor een aantal potentieel krachtige, outlier studies, moest worden geëxcludeerd. Verder maakt dat de aard van anorexia behandelingen, ook van een controle behandelconditie, dat er altijd interventies zullen moeten worden aangeboden gericht op herstel van ondergewicht. Vanwege deze overlap tussen behandelcondities en controle condities is eventuele superioriteit van een gespecia- liseerde behandeling boven een controle conditie lastig vast te stellen is.
Deel II
Cognitive Behavioral therapy-Enhanced
Effectiviteit en kosteneffectiviteit van CBT-E vergeleken met treatment-as-usual
In het tweede deel van dit proefschrift is onderzocht wat de effecten zijn op behandeleffectiviteit en op kosteneffectiviteit van het vervangen van het eclectisch treatment-as-usual Novarum behandelaanbod door een evidence-based behande- ling, Cognitive Behavior Therapy- Enhanced (CBT-E, Fairburn 2008). In hoofdstuk 3 is de (kosten)effectiviteit onderzocht voor klinische en poliklinische cliënten met bulimia en een eetbuistoornis en een body mass index groter dan 17.5 kg/m2. In hoofdstuk 4 hebben we (kosten-)effectiviteit onderzocht voor klinische en poli- klinische cliënten met anorexia.
Onze hypothese was dat zowel de effectiviteit alsook de kosteneffectiviteit superieur zouden zijn in beide CBT-E cohorten, zowel voor cliënten met normaal



























































































   162   163   164   165   166