Page 349 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 349

Samenvattend kan worden gesteld dat het ontstaan en het functioneren van de intergemeentelijke sociale dienst in de gemeenteraden van Bernisse en Brielle weinig discussie opleveren. Ook wordt het binnen de intergemeentelijke sociale dienst voorbereide beleid zonder veel discussie overgenomen. De raad van Brielle geeft wel wat kaderstellende suggesties voor het beleid mee en vindt vooral belangrijk dat het bestaande niveau niet wordt aangetast. De raad van Bernisse is wel wat teleurgesteld bij het in de opstartfase tegenvallende kostenplaatje, maar dat wordt niet erg zwaar opgespeeld. Wat discussie over beleidsautonomie heeft verder weinig concrete consequenties.
De raad van Rozenburg laat, vooral de eerste jaren, een ander geluid horen. Hier bemoeit de raad zich veel actiever met zowel het functioneren van de intergemeentelijke sociale dienst als het te formuleren beleid. De toonzetting is daarbij zeer kritisch, waarbij de intergemeentelijke sociale dienst zowel ten aanzien van kostenaspect als kwaliteit onder vuur komt. Ook is het de raad van Rozenburg die moeite heeft met het voorstel om de Gemeenschappelijke regeling om te zetten in een zuivere collegeregeling, waarbij de gemeenteraden geen afvaardiging in het intergemeentelijke sociale dienst bestuur meer hebben. In 2008 stemt de raad van Rozenburg hier na twee jaar discussie over de nieuwe regeling met enige tegenzin mee in. Bij de opstelling van de Rozenburgse raad moet worden bedacht dat circa 45% van het cliƫntenbestand uit inwoners van Rozenburg bestaat.
In de laatste jaren laat de raad van Rozenburg niet veel meer horen rond de intergemeentelijke sociale dienst of het beleidsveld. Zeker niet nadat herindeling met Rotterdam in zicht komt. Het is juist de gemeente Brielle waar de raad in deze jaren wat meer van zich laat horen op het terrein van sociaal beleid. Het is daarbij vooral de SP en in enige mate ook de PvdA die zich kritisch uitlaten. Maar uiteindelijk worden de intergemeentelijke sociale dienst- en collegevoorstellen steeds zonder noemenswaardige aanpassingen gevolgd.
Rond het einde van de intergemeentelijke sociale dienst ontstaat nog wel vuurwerk in de raad van Brielle. Waar de raad van Bernisse snel een voorkeur uitspreekt voor uitbesteding aan Spijkenisse wordt in Brielle gepleit voor handhaving van een eigen SD. Vooral SP en PvdA hebben flinke kritiek op de wethouder, die in hun ogen te snel en gemakkelijk de weg van Bernisse volgt en uitbesteding als onvermijdelijk lijkt te zien. Een (verworpen) motie van wantrouwen is zelfs het gevolg. Dit kan niet verhinderen dat ook Brielle er
BIJLAGE D RAADSVERSLAGEN
347


































































































   347   348   349   350   351