Page 347 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 347
In 2007 treedt de Wet Inburgering in werking. Dat de intergemeentelijke sociale dienst deze gaat uitvoeren leidt verder niet tot discussie. In Brielle ontstaat wel discussie over het sanctieregime, dat de SP te zwaar acht. Het SP amendement wordt echter verworpen.
In 2008 en 2009 passeren diverse zaken betreffende de intergemeentelijke sociale dienst zonder veel discussie. Naast jaarstukken betreft dat diverse verordeningen (in verband met gewijzigde landelijke wet- en regelgeving) en de nieuwe gemeenschappelijke regeling (2008). Wel vraagt de raad van Bernisse (najaar 2008) naar aanleiding van het jaarplan of er in de toekomst een meer afgerond lokaal beleidsplan kan worden voorgelegd in plaats van een document met de nodige losse eindjes. In Brielle maakt alleen de SP bij diverse gelegenheden bezwaren, onder meer tegen onderdelen van verordeningen. Alleen in Rozenburg leidt de nieuwe gemeenschappelijke regeling tot discussie. De raad heeft moeite met een collegeregeling, waarbij geen directe vertegenwoordiging uit de raad voorzien is.
In Brielle ontstaat november 2008 enige discussie als de PvdA vraagt het extra geld uit het gemeentefonds voor minima ook daadwerkelijk voor deze doelgroep in te zetten als ‘kerstgratificatie’. De SP opent in dezelfde vergadering een discussie over de schuldhulpverlening en dient een motie in. De SP wil de toegang meer laagdrempelig maken met een digitaal vraagloket en wil een actiever beleid van het college bij de aanpak van schuldproblematiek.
De PvdA en D66 in Brielle stellen bij de programmabegroting in 2009 voor om alle gemeenschappelijke regelingen een taakstellende bezuiniging van 5% op te leggen. VVD en CDA verzetten zich tegen deze motie omdat de intergemeentelijke sociale dienst hiermee te zwaar belast zou worden. Toch haalt de motie het.
Maart 2009 gaat de raad van Rozenburg akkoord met fusie met de gemeente Rotterdam. De aanloop naar de fusie gaat vanaf dan steeds meer domineren in de raadsvergaderingen. Bij de behandeling van het lokaal beleidsplan WWB worden vervolgens in de raad van Rozenburg vragen gesteld over de toekomst van de intergemeentelijke sociale dienst en de vraag hoeveel ruimte er na de herindeling voor de deelraad bestaat voor lokaal sociaal beleid. (Pas later zal duidelijk worden dat de gemeente Rotterdam kiest voor uittreding uit de intergemeentelijke sociale dienst.)
BIJLAGE D RAADSVERSLAGEN
345