Page 173 - TWO OF A KIND • Erik Renkema
P. 173

waarden levensbeschouwelijk onderwijs wordt gemotiveerd en georganiseerd. In ons onderzoek zijn wij benieuwd naar de waarden die op het onderwijs op deze gefuseerde school van invloed zijn en naar de vertaling van deze waarden in het levensbeschouwelijk onderwijs. Wij richten ons hierbij op samenwerkingsscholen voor primair onderwijs en op de visie en de rol van de leerkracht.
Onze onderzoeksvraag luidt: Wat is de identiteit van Nederlandse samenwerkingsscholen, hoe drukken leerkrachten deze identiteit uit in levensbeschouwelijk onderwijs en hoe verhoudt dit onderwijs zich tot een democratisch en plurale samenleving?
Met het beantwoorden van deze vraag beoogden we de praktijk van het levens- beschouwelijk onderwijs te beschrijven en de waarden die dit levensbeschouwelijk
onderwijs en het onderwijs in het algemeen op de samenwerkingsschool richting
geven te duiden. N
Daarnaast dragen we als onderzoekers bij aan het verband tussen waarden en het levensbeschouwelijk onderwijs door theoretische inzichten over ontmoeting en dialoog in de context van pluraliteit in te brengen en door, samen met leerkracht, een nieuwe praktijk te ontwerpen.
2. Theoretische achtergrond
Dit onderzoek vindt plaats tegen de achtergrond van de pluraliteit van de leerlingenpopulatie van de samenwerkingsschool voor primair onderwijs. De identiteit van de school wordt gekenmerkt door een, in paragraaf 1 geschetste, unieke pluraliteit: het samengaan van leerlingen, leerkrachten en ouders met seculiere en met godsdienstige waarden. Daarbij dienen we te benadrukken dat de personen met seculiere waarden niet uitsluitend en per definitie vertegenwoordigers van openbaar onderwijs zijn en dat zij met godsdienstige waarden niet uitsluitend en per definitie bijzonder onderwijs vertegenwoordigen. Maar deze pluraliteit is wel herkenbaar in de samenwerkingsschool en bepaalt ook mede de invulling van de schoolidentiteit.
Tegen die achtergrond is ook theoretisch onderzoek gedaan naar ontmoeting, dialoog en de identiteitsontwikkeling van leerlingen. In die theorie wordt de rol
NEDERLANDSE SAMENVATTING
 171
























































































   171   172   173   174   175