Page 355 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 355

In de raad van Schijndel blijft het vooral de SP die keer op keer kritiek uit op de intergemeentelijke sociale dienst en stemt regelmatig tegen voorstellen met betrekking tot de intergemeentelijke sociale dienst.
In de raad van Sint-Michielsgestel doen zich na 2008 geen al te zware discussies rond de intergemeentelijke sociale dienst voor. Bij de behandeling van de kadernota in het voorjaar van 2009 uiten wel diverse partijen zich ongerust over de financiële positie van Optimisd, mede in het licht van de financiële crisis. De PvdA mist in het coalitieakkoord (2010) aandacht voor de rol van Optimisd. Begin 2011 staan bezuinigingsvoorstellen op de agenda. Het CDA vraagt zich af of de door het college gewenste bezuiniging van 13% op de bedrijfsvoering bij Optimisd wel realistisch is. Als a-cyclisch bedrijf komt er juist in deze tijd van crisis veel op de intergemeentelijke sociale dienst af. De wethouder meent dat Optimisd toch in staat moet zijn te bezuinigen en de extra toestroom aan cliënten op te vangen.
In de raad van Veghel vallen na 2008 twee discussiemomenten in de raad op. In 2010 ontstaat discussie rond de kadernota Optimisd voor 2011. De VVD is van mening dat ook Optimisd een bijdrage aan de bezuinigingen moet leveren. Het college wil bezuinigingen niet uitsluiten, maar evenmin op zaken vooruitlopen. De kadernota wordt ondanks tegenstemmen van de VVD aangenomen.
In november 2011 wordt een motie ingediend en aangenomen waarin de raad Optimisd oproept om “voortvarend te werk te gaan om de maatregel van wederdiensten structureel op te nemen in de regeling van bijstandsgerechtigden” (Raadsvergadering gemeente Veghel, 10 november 2011). De raad roept zijn vertegenwoordiger in het Algemeen bestuur op om voornoemde uitspraken uit te dragen.
Samenvattend zien wij een wisselend beeld per gemeente in de opstelling van de gemeenteraad ten aanzien van de intergemeentelijke sociale dienst. De kritische opstelling van de raad van Sint-Michielsgestel zet zich ook na de start van de intergemeentelijke sociale dienst nog een aantal jaren voort. In geen van de deelnemende gemeenten wordt zoveel over het beleidsveld van de intergemeentelijke sociale dienst en de intergemeentelijke sociale dienst zelf gesproken als in de raad van Sint-Michielsgestel. Vooral het re-integratiebeleid levert stof tot discussie. Overigens is het de vraag of de kritische houding in Sint-Michielsgestel specifiek is voor de houding ten opzichte van de
BIJLAGE D RAADSVERSLAGEN
353


































































































   353   354   355   356   357