Page 51 - kennis en praktijk in de gehandicaptenzorg
P. 51

Ze laat Mehri liggen en houdt haar met één hand onder haar rug vast. Haar andere hand legt ze onder Mehris linkerknie en buigt deze licht. Terwijl ze dit doet beweegt ze het been heen en weer in het water. Ze kijkt hierbij voortdurend naar Mehris gezicht. Ze herhaalt dit een aantal keer. Daarna haalt ze Mehri uit het water. “Ze was niet zo ontspannen deze keer, ik kon haar heupen de eerste 10 minuten haast niet bewegen. Op het einde ging het beter, toen kon ik haar knieën ook buigen”, zegt Josje later terwijl ze Mehri weer aankleedt.
Bij een andere observatie wordt Mehri achter een computer gezet, die ze met een knop kan bedienen. Ondanks de aanmoedigingen van de aanwezige medewerker, raakt Mehri de knop echter niet aan.
Emily zegt tegen Aniek dat Mehri niet zo veel deed. “Echt jammer”, zegt Aniek. “Mehri gaat echt achteruit hé, dat merk je. Vroeger deed ze dit zo gericht.” “Ja”, zegt Emily. “Ik heb het idee dat ze als ze iets doet nu het echt toevallig is hoor.”
Sarah
Sarah woont op dezelfde locatie als Anando. Ze roept regelmatig: "Ze heeft me gesla- gen." Er is dan volgens het team geen zichtbaar incident aan voorafgegaan. Het team weet niet goed hoe het hiermee om moet gaan.
Tijdens een observatie vertelt een medewerker dat Sarah een andere cliënt loopt uit te dagen.
Anouk geeft aan dat Sarah zegt: “Niet kijken niet” en vertelt dat Anando haar heeft geslagen. Anouk: “Ze zit daar met een grijns om d’r mond.”
Op een ander moment neemt de observant echter waar dat het andersom gebeurt.
Sarah gaat na enige tijd de tafel dekken. Ze mompelt iets als ze bij Anando in de buurt komt. Anouk zegt op duidelijke toon: “Nee, niet beginnen tegen hem, ik wil je niet horen. Gewoon de tafel dekken.” Anando tikt zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd (gek gebaar). Sarah ziet dit, begeleidster Anouk niet. Sarah loopt op de onderzoeker af en zegt: “Hij doet zo” en wijst met haar wijsvinger op haar voorhoofd. Sarah dekt de tafel verder en de groep gaat eten. Na het eten gaat Sarah naar boven toe. De begeleidster gaat bewoners douchen en is boven. Anando zit in de woonkamer beneden. Sarah komt ook de woonkamer binnen waar tevens de onder- zoeker zit. Sarah zegt: “Niet slaan, niet slaan niet.” Anando lacht. Sarah: “Niet lachen, sorry zeggen.” Sarah gaat even zitten op de bank. Anando zit op de andere bank. Even later loopt ze de huiskamer weer uit.
Tijdens het gesprek met het kwaliteitspanel wordt het team gevraagd waarom er in de observaties door medewerkers zo vaak bevelen worden gegeven aan cliënten. Het team geeft aan dat ze moeite hebben om met hectiek om te gaan.
”We zijn wat bang voor hectiek en hoe we hiermee om kunnen gaan. Een week voor deze observaties spraken we met de gedragsdeskundige erover dat we duidelijk moeten zijn naar haar.”
3.3.2 Situaties
Zoals ik in de inleiding heb aangegeven, versta ik onder handelingsverlegenheid het gevoel van medewerkers dat ze niet of onvoldoende in staat zijn om binnen hun han- delingsruimte een cliënt de ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft. Uit de voorgaande beschrijving van de cliënten blijkt dat daar bij hen in zekere mate sprake
52





















































































   49   50   51   52   53