Page 252 - Minder Boos en Opstandig - Revised
P. 252

SAMENVATTING OUDERTRAINING BIJEENKOMST 10
Het wegnemen van leuke dingen
Hier wordt soms over gepraat in termen van ‘logische gevolgen’. Bijvoorbeeld: als een kind zijn huiswerk niet heeft gemaakt, dan kan het geen t.v. kijken, een activiteit die hij leuk vindt en elke dag doet. Bij het wegnemen van leuke dingen worden een aantal stappen gevolgd die eindigen bij het wegnemen van iets leuks voor het kind. De dingen die u weghaalt moeten dingen zijn die het kind heel leuk vindt en zo mogelijk logisch samenhangen met het ongewenste gedrag.
De stappen bij het WEIGEREN OM EEN OPDRACHT UIT TE VOEREN, zijn als volgt:
1. Geef een goede opdracht (Bijvoorbeeld: ‘Thomas ruim je vieze sportkleren op, alsjeblieft’)
2. Wacht tien seconden. Praat niet gedurende die tien seconden.
3. Als uw kind niet gehoorzaamt in die tien seconden geef dan een waarschuwing: “Als je niet ......., dan
mag je niet ... of krijg je niet ... (iets leuks).”
4. Wacht weer tien seconden. Praat niet gedurende die tien seconden.
5. Als uw kind nog steeds niet gehoorzaamt, zeg dan: “Omdat jij niet ....., mag je niet ..... of krijg je niet ....” 6. De ouder moet dan zo snel mogelijk ‘het leuke ding’ wegnemen.
Hierna is er op dat moment alleen de optie: sportkleding laten liggen of als ouder de sportkleren zelf ophangen. Het kind heeft al een begrenzing gehad. Eventueel kan wel op een later moment het kind opnieuw de opdracht worden gegeven om zijn/haar vieze sportkleding op te ruimen.
Het verschil in de STAPPEN BIJ HET VERTONEN VAN FORS GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG is dat er bij deze laatstgenoemde geen waarschuwing wordt gegeven. Zodra een kind dat gedrag vertoont, verliest hij iets leuks. Bijvoorbeeld: “Jordy, je hebt net je broertje geslagen en dat is tegen de huisregels. Je mag de rest van de dag niet meer met de Ipad spelen.” De ouder houdt dan op met praten tegen Jordy en legt de Ipad buiten handbereik van Jordy voor de rest van de dag.
** *
PROBLEEM OPLOSSEN IN HET GEZIN
Op het moment dat er in een gezin twee of meer personen ruzie hebben, kunnen de vijf stappen van probleem oplossen worden gebruikt om het conflict op te lossen. Vaak zijn deze stappen handig bij problemen waar geen standaard regel voor is en ieder een andere mening heeft, zoals bijvoorbeeld kinderen die ruzie hebben over een televisiezender, kinderen die ruzie hebben over een spel, of een conflict tussen een kind en een volwassene over wanneer er afgewassen gaat worden.
Door het gebruik van de vijf stappen leren en oefenen de kinderen met vaardigheden om met problemen om te gaan. Door met alle gezinsleden gezamenlijk deze vijf stappen te gebruiken worden deze vaardigheden steeds vertrouwder.
Samenvatting oudertraining bijeenkomst 10 - individueel
250 | oudercomponent – individueel

















































































   250   251   252   253   254