Page 238 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 238

Hoofdstuk 6
6 CONCLUSIES
Gemeenten maken grote veranderingen door. Zij worden geconfronteerd met nieuwe taken en risico’s. Ook raken sociale en economische domeinen meer vervlochten, waardoor de coherentie van het gemeentelijke territorium afneemt en de relatie met de burger complexer wordt (Derksen & Schaap, 2010). Schaalvergroting blijkt een veel gezocht antwoord op deze veranderingen in de context van de gemeenten (Termeer & Steen, 2011). Soms vindt deze schaalvergroting plaats in de vorm van gemeentelijke herindeling. Maar veelal grijpen gemeenten naar intergemeentelijke samenwerking als alternatief voor de door het Rijk voorgestane schaalvergroting door herindeling (Fraanje & Herweijer, 2013). Ook om uiteenlopende andere motieven gaan gemeenten samenwerkingsverbanden aan.
Wij willen aan de hand van onze casussen meer exact kijken wat gemeenten beweegt om een intergemeentelijke dienst op te zetten en een gemeentelijk taakveld - in ons onderzoek sociale zaken - aan dit samenwerkingsverband over te dragen. Onze hoofdvraag luidde:
Welke zijn de beoogde en de feitelijke effecten van het aangaan van intergemeentelijke samenwerking in de vorm van een intergemeentelijke sociale dienst en welke lessen kunnen daaruit getrokken worden?
Op de lessen die uit ons onderzoek kunnen worden getrokken zullen wij de het laatste hoofdstuk reflecteren. Maar eerst vatten wij onze conclusies per deelvraag samen.
6.1 OVERWEGINGEN EN BEOOGDE EFFECTEN BIJ INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING
Onze eerste deelvraag richt zich op het eerste deel van de hoofdvraag, namelijk wat de beoogde effecten zijn van het aangaan van intergemeentelijke samenwerking in de vorm van een intergemeentelijke dienst. Dat roep de vraag op:
Welke overwegingen worden gehanteerd bij de besluitvorming ten aanzien van het aangaan van intergemeentelijke samenwerking in de vorm van een intergemeentelijke sociale dienst?
236


































































































   236   237   238   239   240