Page 160 - ART FORM AND MENTAL HEALTH - Ingrid Pénzes
P. 160

DISCUSSIE
1. De kunstvorm in beeldend therapeutische observatie en diagnostiek
Beeldende therapie onderscheidt zich in het gebruik van beeldende materialen binnen een vormgevingsproces dat resulteert in een beeldend product (kunstvorm). Een fundamentele hypothese is dat de kunstvorm gerelateerd is aan de geestelijke gezondheid van cliënten. De kunstvorm wordt, naast de cliënt en therapeut, beschouwd als de derde hoeksteen in de therapeutische context. De toevoeging van een derde hoeksteen en de onderlinge invloed geeft de klinische situatie een eigen reliëf maar maakt het ook complexer. De complexiteit is er mede debet aan dat beeldende therapie zo weinig wordt onderzocht.
De rijkheid van de kunstvorm wordt verder gecompliceerd door het groot aantal opvattingen op beeldend therapeutische observatie en diagnostiek en de relatie tussen kunstvorm en geestelijke gezondheid (bv., Betts, 2006, 2012, 2016; Gilroy, Tipple & Brown, 2012). De literatuur hierover is diffuus en inconsistent, mede door gebrek aan empirische studies en ernstig methodologische tekortkomingen in het onderzoek hierover (bv., Schoch, Ostermann & Gruber, 2017). Een volgende stap in kennisontwikkeling vraagt focus in het onderzoek en daarmee erkenning dat daarmee niet de volledige klinische complexiteit kan worden meegenomen. In de studies binnen deze dissertatie hebben we daar een bijdrage aan willen leveren met een beperkt aantal onderzoeksvragen op een beperkt deel van het proces van diagnostiek en indicatiestelling. Per definitie hebben we daarmee onrecht gedaan aan de complexe klinische realiteit, maar tegelijkertijd zijn we daardoor een aantal belangrijke aspecten van de diagnostische waarde van de kunstvorm op het spoor gekomen.
Ten eerste hebben we laten zien dat de kunstvorm daadwerkelijk belangrijke aanwijzingen bevat over de geestelijke gezondheid van de maker ervan, de cliënt. De kunstvorm is dus wel degelijk een belangrijke bron voor de beeldend therapeutische diagnostiek en indicatiestelling. Al direct ontstaat daarbij een onderscheid tussen het proces en het resultaat. Beeldend therapeuten benadrukken dat het vormgevingsproces van belang is in beeldend therapeutische diagnostiek. Deze bevinding komt in veel onderzoek terug (bv., Conrad, Hunter & Krieshok, 2011; Hinz, 2009, 2015), en blijkt ook uit de resultaten van onze studies. Beeldend therapeuten in de
158 | Chapter 7





























































































   158   159   160   161   162