Page 156 - ART FORM AND MENTAL HEALTH - Ingrid Pénzes
P. 156

de cliënt en kenmerken als bedachtzaamheid, precisie en perfectionisme, en moeite hebben met het herkennen, ervaren en uitdrukken van emoties of deze juist vermijden. Cliënten met een meer ‘affectieve stijl’ van materiaalinteractie zouden gemakkelijk overweldigd kunnen worden door emoties, hadden wellicht moeite met het reguleren van emoties, het structureren van hun impulsen en het hanteren van grenzen. De stijl van materiaalinteractie zou met andere woorden gekoppeld zijn aan de meest gebruikte coping strategieën. Omdat beeldende vormgeving meer gericht was op doen en ervaren dan op denken, zou observatie van materiaalinteractie stijl informatie opleveren over de cliënt’ s flexibiliteit en diens plek op het continuüm rationeel-affectief .
Wat betreft het beeldend product waren de beeldend therapeuten in staat om de cliënt’ s materiaalinteractie te herleiden vanuit de analyse van formele kenmerken van beeldend producten zoals ‘vorm’, ‘lijn,’, ‘kleur’, ‘ritme’, ‘dynamiek’, ‘bladvulling’, ‘suggestie van ruimte’ en ‘voor- en achtergrond’. Gebaseerd op deze formele elementen konden de beeldend therapeuten de geestelijke gezondheid van cliënten beschrijven in termen van de mogelijkheid om gebruik te maken en af te stemmen op de eigenschappen van de beeldend materialen en hun rationele en affectieve coping strategieën.
Deze bevindingen stuurden het onderzoek in de richting van een duidelijker begrip van de interpretatie die beeldend therapeuten gaven aan formele elementen van beeldend producten die gemaakt waren in beeldend therapeutische observatie.
De literatuur over het beoordelen van formele elementen in beeldend therapeutische observatie bleek niet consistent wat betreft welke formele elementen te observeren, hoe deze te operationaliseren, en interpreteren in termen van geestelijke gezondheid. In Hoofdstuk 4 onderzochten we hoe beeldend therapeuten de geestelijke gezondheid van volwassenen beoordeelden Hiervoor voerden wij diepte interviews met acht beeldend therapeuten uit Nederland, Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. We wilden de exacte formele elementen van beeldend producten identificeren die beeldend therapeuten observeerden om zicht te krijgen op de geestelijke gezondheid van cliënten in de klinische praktijk van beeldende therapie.
De beeldend therapeuten observeerden primaire formele elementen in eerste instantie in termen van aan- of afwezigheid van ‘beweging, ‘dynamiek’, ‘contour’ en ‘herhaling’. Vervolgens combineerden zij deze met ‘kleurmenging’, ‘figuratie’ en ‘kleursaturatie’, oftewel secundaire formele
154 | Chapter 7





























































































   154   155   156   157   158