Page 166 - Impact of implant retained overdenture treatment and speech, oromyofunction, social participation and quality of life.
P. 166

164
Chapter 8
over de impact van een implantaatbehandeling op de levenskwaliteit en sociale participatie van een patiënt besteedde slechts weinig aandacht aan mogelijke invloed van persoonlijkheid in de ervaring van levenskwaliteit en sociale relaties en adaptatie na chirurgie.
De hoofddoelstelling van dit doctoraatsschrift is om op een prospectieve manier de invloed van veranderingen in de mondholte tijdens mandibulaire en maxillaire behandeling met overkappingsprothesen in kaart te brengen. Het gaat over de invloed op:
1. Spraak (Papers 1-3)
2. Oromyofunctioneel gedrag (Papers 1&3)
3. Impact op levenskwaliteit en tevredenheid (Papers 1-4)
Hiernaast evalueerden we de impact van persoonlijkheid op sociale participatie na een implantaatbehandeling met behulp van een multi-observator beoordeling. (Paper 4)
Paper 1 onderzocht veranderingen in articulatie, oromyofunctioneel gedrag en de impact van orale gezondheid op levenskwaliteit bij patiënten die hun conventionele prothese vervangen door een implant gedragen overkappingsprothese in de mandibula. Eenentwintig volledig edentate patiënten kregen een mandibulaire overkappingsprothese op twee implantaten, verankerd met een bar. De patiënten werden geëvalueerd nadat ze een nieuwe volledige prothese kregen (fase 1), na chirurgie waarbij een voorlopige prothese over de ‘healing abutments’ werd geplaatst (fase 2) en na finale connectie van de overkappingsprothese op de bar (fase 3). Het onderzoek werd gevoerd door een logopedist en bestond een evaluatie van: articulatie (prenten benoemen en lezen); oromyofunctioneel gedrag; invloed van orale gezondheid op de levenskwaliteit (OHIP-14 vragenlijst) en algemene tevredenheid en tevredenheid met spraak (VAS). Om veranderingen tussen de verschillende fasen te detecteren werd een Wilcoxon matched-pairs signed- rank-test en een McNemar test gebruikt. Er werd geen significante impact van de behandeling op spraak en oromyofuncioneel gedrag gevonden. Tijdens de eerste fase vertoonden patiënten verschillende soorten articulatieproblemen (gemiddeld aantal fouten: 1.21) die evolueerden naar 0.71 en 0.67 in de volgende fasen. In fase 3 waren er vooral problemen met de /s/ klank in 37% (7/19) van de patiënten. De OHIP-14 totaalscore was 17.2/56 in de eerste fase, 17.67 in fase


























































































   164   165   166   167   168