Page 28 - kennis en praktijk in de gehandicaptenzorg
P. 28

In dit onderzoek sluit ik op deze beweging aan door te kijken naar ethische aspecten van het gebruik van kennis en door na te gaan hoe het samenspel tussen kennis met een grote en een kleine k kan bijdragen aan het doen van goed werk.
Onderzoek naar normatieve professionalisering vestigt niet alleen de aandacht op de normen en waarden van professionals waarop het onderzoek is gericht, maar brengt ook de eigen normatieve oriƫntatie van de onderzoeker in het geding. De onderzoeker wordt niet gezien als iemand die belangeloos staat ten opzichte van wat hij of zij on- derzoekt, maar die gedreven wordt daaraan een bijdrage te leveren. Voor mij is dat bewustwording van de complexiteit en onzekerheid waarmee medewerkers in de ge- handicaptenzorg te maken hebben en het belang om hen te ondersteunen daarmee om te gaan, opdat zij mensen met een beperking die ondersteuning kunnen bieden die zij nodig hebben.
Vraagstelling
Op basis van het voorgaande stel ik in dit onderzoek de volgende vraag centraal:
Hoe doet het samenspel tussen kennis met een grote en een kleine k zich voor bij medewerkers in de gehandicaptenzorg en hoe kan inzicht in dit sa- menspel bijdragen aan het beter omgaan met handelingsverlegenheid?
Met het beantwoorden van deze vraag wil ik professionals, managers, opleiders en kennisontwikkelaars inzicht geven in de betekenis van kennis voor situaties waar zich handelingsverlegenheid voordoet. Bovendien wil ik daarmee licht werpen op de alge- mene vraag naar de betekenis van kennis voor de praktijk. Daarvoor werk ik in dit onderzoek uit wat onder het samenspel tussen kennis met een grote en een kleine k kan worden verstaan en verbind dat met de manier waarop medewerkers in de prak- tijk omgaan met handelingsverlegenheid. Daarbij richt ik me op de volgende deelvra- gen:
1. Wat zijn kenmerken van situaties in de gehandicaptenzorg waarin medewer- kers handelingsverlegenheid ervaren?
2. Hoe gaan medewerkers om met situaties waarin ze handelingsverlegenheid er- varen?
3. Wat kenmerkt medewerkers die goed overweg kunnen met complexe situaties?
4. Welke betekenis geven medewerkers die goed overweg kunnen met complexe
situaties, aan kennis?
5. Welk inzichten kunnen het complexiteitsdenken en normatieve professionali-
sering geven in het samenspel tussen kennis met een grote en een kleine k, in
het bijzonder voor de (gehandicapten)zorg?
6. Kan het medewerkers in de gehandicaptenzorg helpen om om te gaan met han-
delingsverlegenheid, wanneer zij deze bekijken vanuit het perspectief van het samenspel tussen kennis met een grote en een kleine k? Zo ja, hoe?
28


















































































   26   27   28   29   30