Page 14 - kennis en praktijk in de gehandicaptenzorg
P. 14

In deze onbegrensde wereld zoeken mensen naar nieuw houvast en ordening. Volgens Boutellier lukt dat de meeste mensen wel, maar omdat iedereen dat op een andere manier doet, ontbreekt een voorstelling van het geheel.
We weten de eigen omgeving redelijk te organiseren, maar begrijpen nauwelijks hoe die sa- menhangt met de rest van de onbegrensde wereld. (Boutellier, 2011 p. 37)
Omdat niemand het weet, kiezen mensen daarom volgens Boutellier voor wat hun het beste lijkt, zoals good practices, effectieve interventies en evidence-based policy; dus Kennis met een grote K.
Gehandicaptenzorg
Mede vanwege mijn eigen professionele deskundigheid en betrokkenheid, spits ik dit onderzoek toe op de gehandicaptenzorg. Schuurman (2011) onderscheidt op basis van een inventarisatie in het veld de volgende vier belangrijke opgaven, waar deze sector voor staat:
o hetzorgenvooreenoptimaleveiligheidvoorcliëntenzonderafbreuktedoen aan hun ontwikkelingsmogelijkheden en hun recht op een zo gewoon mogelijk leven
o de opvang van mensen die buiten de boot vallen bij andere instanties en de samenleving, omdat deze geen raad met hen weten
o het bevorderen van maatschappelijke deelname van mensen met een beper- king, terwijl de samenleving hun participatie belemmert door uitsluiting, dis- criminatie en onwetendheid
o hetoppeilhoudenvandekwaliteitvandezorgenondersteuningondanksdat het aanbod wordt beperkt en er minder personeel is als gevolg van bezuinigin- gen.
Medewerkers hebben bij het omgaan met deze opgaven volgens Schuurman te maken met tegengestelde belangen, met onduidelijkheid over hun rol en met complexe pro- blemen van cliënten.
Rondom deze en andere uitdagingen wordt bij medewerkers in de gehandicaptenzorg handelingsverlegenheid geconstateerd. Er zijn bovendien zorgen en twijfels of zij wel voldoende zijn toegerust (Inspectie voor de Gezondheidszorg, 2007b).
Aan de andere kant heeft het vergroten van de deskundigheid van medewerkers al geruime tijd een hoge prioriteit in de sector en is dit door berichten over ondeskun- digheid bij medewerkers nog verder versterkt (Vereniging Gehandicaptenzorg Neder- land, 2005; 2013). In het beleid van de overheid en van zorgorganisaties wordt ervan uitgegaan dat er al veel kennis en expertise beschikbaar is, maar dat deze niet of niet adequaat worden toegepast (Ministerie van VWS, 2012; Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, 2013).
De combinatie van enerzijds vraagstukken, waar een tekort aan kennis van medewer- kers wordt geconstateerd, en anderzijds de aandacht voor het vergroten van de des- kundigheid van medewerkers, maakt de gehandicaptenzorg een geschikt domein voor dit onderzoek naar de betekenis van kennis bij het omgaan met handelingsverlegen-
14





















































































   12   13   14   15   16