Page 54 - Minder Boos en Opstandig - Revised
P. 54

SAMENVATTING OUDERTRAINING BIJEENKOMST 15
Tot nu toe hebben wij stil gestaan bij hoe u als ouder om kan gaan met openlijk ongewenst meestal agressief gedrag van uw kind, zoals pesten, schelden, slaan, schoppen, weigeren of niet luisteren. Deze gedragingen lopen meestal duidelijk in het oog. U ziet of hoort het gebeuren. Naast dit openlijke agressieve gedrag is er bij kinderen met gedragsproblemen ook vaak sprake van heimelijk ongewenst gedrag. We denken hierbij aan stelen, liegen en soms ook vuurtje stoken of spelen met vuur.
WAT KUNT U DOEN BIJ STEELGEDRAG VAN UW KIND?
- Confronteer uw kind met hetgeen gebeurd is door in ieder geval te benoemen dat er sprake is van steelgedrag. Bijvoorbeeld: “Ik weet dat je deze chocoladereep uit de winkel hebt meegenomen. Maar stelen is verboden. De volgende keer dat je iets wilt, vraag het me dan. Laten we nu kijken hoe we het probleem met de chocoladereep kunnen oplossen.” Probeer ook stil te staan bij hoe het voor de ander is wanneer er wat gestolen wordt. “Hoe zou jij je voelen als iemand iets afpakt dat van jou is?”
- Stel een negatief gevolg ofwel straf in. Probeer een logische straf te geven. Bijvoorbeeld: een logisch gevolg van iets uit een winkel stelen is het gestolene terug te laten brengen door het kind. Als het niet teruggebracht kan worden (omdat het bijvoorbeeld opgegeten is of beschadigd) laat het kind dan voor het gestolene betalen in de winkel (in uw aanwezigheid). Als het kind daar geen geld voor heeft dan is het raadzaam om het van uw geld te doen, waarbij het kind dan het geld nog terug moet verdienen door bijvoorbeeld zakgeldinhouding of het doen van taakjes. Vaak blijkt het extra goed te werken als u uw kind iets meer laat betalen dan dat het gestolene gekost heeft. Ook wanneer kinderen hun verontschuldigingen aanbieden en zeggen dat ze het nooit meer zullen doen, stelt u deze straf in. Op deze manier houdt u het kind verantwoordelijk voor zijn daden.
- Lok stelen niet uit. Zorg dus dat spullen waarvan u weet dat uw kind ze eerder heeft weggenomen niet in het zicht liggen. Laat bijvoorbeeld uw portemonnee niet slingeren als uw kind eerder daaruit geld heeft weggenomen.
Daarnaast is het volgende belangrijk:
- Het is verstandig om kinderen waarvan u weet dat ze stelen niet lang alleen buiten te laten spelen of erop
uit te laten gaan, maar in de buurt te houden zodat u beter op de hoogte bent van hun doen en laten. Ook kunt u eventueel afspreken dat uw kind zich elk half uur komt melden en vertelt wat hij aan het doen is.
- In zijn algemeenheid is het ook raadzaam om te zorgen dat uw kind op de een of andere manier ergens geld mee kan verdienen zodat hij de mogelijkheid heeft bepaalde dingen te kopen.
Extra probleem 1: Stelen en Liegen
Als het kind ook nog gelogen heeft over het stelen, stel hiervoor dan een apart negatief gevolg in, bijvoorbeeld het wegnemen van iets leuks (niet buiten spelen). Het kind moet dan dus het gestolene terugbrengen én mag die dag niet meer buiten spelen.
Extra probleem 2: Stelen en Geen bewijs
Moeilijk wordt het wanneer u er zeker van bent dat uw kind gestolen heeft, maar u hebt geen bewijs. Wanneer dit vaker gebeurt wordt het tijd om nieuwe afspraken te maken. Deze benadering wordt ook wel de omgekeerde bewijslast genoemd. Voor deze benadering is het dagelijks controleren van broekzakken en eigen kamer van het kind noodzakelijk om het steelgedrag aan te pakken (aanvankelijk dagelijks, later minder vaak). Vertel het kind dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor elk nieuw voorwerp dat ‘gevonden’ wordt (en niet op de lijst van bezittingen staat) of vermist wordt. Geef aan dat u verwacht dat er geen nieuwe dingen zomaar tevoorschijn komen. Als het kind zegt dat iets gekocht is, moet hij een bonnetje kunnen laten zien en kunnen bewijzen dat het van zijn eigen geld is gekocht. Hierdoor hoeft u als ouder niet meer naar
Samenvatting oudertraining bijeenkomst 15 - groep
        52 | oudercomponent – groep



















































































   52   53   54   55   56