Page 63 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 63

VIER PERSPECTIEVEN OP OPENBAAR BESTUUR
te komen tot democratische legitimiteit. Hun oplossingsrichting van een representatief democratiemodel, waarbij de bevolking een regioraad voor
het samenwerkingsverband kiest, is voor onze casussen niet relevant. Deze
oplossing vraagt immers structurele wetswijzigingen ten aanzien van de
inrichting van het openbaar bestuur en is daarmee per definitie binnen onze
casussen niet aan de orde. Hetzelfde geldt voor hun oplossingsrichtingen 2 gericht op meer directe democratie, zoals het referendum. Schaap,
De Graaf en Van Ostaaijen onderkennen ook zelf dat hun eerste twee oplossingsrichtingen binnen de Nederlandse context niet snel zullen worden ingevoerd. Hun derde oplossingsrichting omvat uiteenlopende vormen van participatieve democratie. Hier zien zij kansen en zij wijzen ook op de talloze praktijkvoorbeelden die al zijn ontstaan.
De wijze waarop de burger aankijkt tegen zijn overheid is niet altijd even positief. Goodsell (1994) ziet zich genoodzaakt de overheid als bureaucratie te verdedigen tegen breed levende vooroordelen bij het publiek (maar ook in academische publicaties). Hij schrijft vooral over de Noord-Amerikaanse overheid, maar zijn observaties zijn in belangrijke mate ook toepasbaar op Europese overheden. Overheidsorganisaties zouden minder effectief en efficiƫnt zijn, een perceptie die overigens ook goed zou passen in het geloof in de marktsuprematie uit het New Public Management-denken. Een bureaucratiserende overheid zou leiden tot obsessieve regulering en daarmee leiden tot conformiteit boven individualiteit en creativiteit. Een bureaucratische overheid zou mensen harteloos behandelen. De lijst van negatieve beelden die Goodsell opsomt gaat nog wel even door. Hij verkent welke mechanismen liggen onder dergelijke negatieve stereotypen en hij ontkracht deze. Niet alleen laat Goodsell zien dat bijvoorbeeld, ook in vergelijking met private organisaties, overheden lang niet altijd minder effectief of efficiƫnt zijn. Ook laat hij zien dat de tevredenheid over en vertrouwen in overheidsinstellingen bij burgers vaak veel hoger is dan, gezien het stereotype negatieve imago, verwacht zou worden.
Het vertrouwen in de overheid moge als het puntje bij het paaltje komt meevallen, toch staat dit vertrouwen wel onder druk. Ontwikkelingen als globalisering, individualisering en mediatisering van de politiek hebben het vertrouwen in de overheid doen dalen (Nye, Zelikow & King, 1997; Ringeling, 2004, pp. 28-29).
61


































































































   61   62   63   64   65