Page 20 - POLITIEK OF MANAGEMENT?
P. 20

Hoofdstuk 1
aangenomen, leidend tot de transitie van een groot aantal sociale taken van Rijk en provincie naar de gemeenten.2 Deze decentralisaties worden aangeduid als de drie transities (ook wel de 3 D’s), namelijk; de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) samen met de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz), de jeugdzorg en (arbeids-)participatie (VNG, 2013).
Niet alleen groeit het aantal taken, maar op verschillende terreinen nemen ook de complexiteit en de risico’s toe. Zo zagen wij in het sociale domein de taken rond werk, uitkering en zorg complexer worden met de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand (WWB) in 2004 en van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007. De WWB verving onder meer de oude Algemene bijstandswet (Abw). Waar de oude regeling vooral gericht was op het bieden van inkomenssteun worden de gemeenten onder de WWB geacht de cliënten te stimuleren tot re-integratie in het arbeidsproces.
De Wmo verving onder meer de oude Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en is niet alleen breder van karakter, maar vraagt vooral ook een minder passieve opstelling van de gemeente. In plaats van het volgens relatief eenduidige normen verstrekken van hulpmiddelen, moet de gemeente via de Wmo meer op maat zorg aanbieden, gericht op het bevorderen van maatschappelijke participatie.
De verschuiving van passieve steunverlening naar proactieve stimulering van maatschappelijke participatie op zowel de terreinen van werk en inkomen als van zorg maakt de taak van gemeentelijke sociale diensten meer complex. Maar ook de financiële risico’s zijn vergroot, doordat het Rijk de financiële consequenties van het gemeentelijke beleid en de lokale uitvoering veel meer dan voorheen bij de gemeenten zelf legt.
Hoe gaan gemeenten met deze veranderingen in rol, taken en positie om? Over deze vraag handelt de volgende paragraaf.
1.2 SAMENGAAN OF SAMENWERKEN?
Veranderingen in rol, taken en positie vragen om een heroriëntatie op de inrichting van het lokaal bestuur. Vraagstukken als legitimiteit van het openbaar bestuur, maatschappelijk draagvlak, nauwer betrekken van de samenleving
2 Op 18 februari 2014 is de Jeugdwet door de Eerste Kamer aangenomen. Op 1 juli 2014 is de Participatiewet door de Eerste Kamer aangenomen. Op 8 juli 2014 is de Wmo 2015 door de Eerste Kamer aangenomen.
18


































































































   18   19   20   21   22