Page 274 - Secondary school students’ university readiness and their transition to university Els van Rooij
P. 274

                                uitkomstmaat uit studiepunten bestond, en psychosociale factoren hingen vaker samen met studiepunten en retentie dan met het gemiddeld cijfer.
Door het lage aantal Vlaamse studies konden geen sterke conclusies worden getrokken wat betre  verschillen tussen studiesuccesvoorspellers in Nederland en Vlaanderen, maar er is een voorzichtige indicatie dat demogra sche factoren en vooropleiding een grotere rol spelen in Vlaanderen dan in Nederland. Dit zou te maken kunnen hebben met het open onderwijssysteem in het Vlaamse hoger onderwijs, waar eenieder met een opleiding kan beginnen. Wat betre  verschillen tussen hbo en wo, zagen we dat op het hbo de vrouwen duidelijk beter presteerden, terwijl een dergelijke genderkloof op het wo afwezig was. Daarentegen speelden het niveau van de vooropleiding, persoonlijkheidsfactoren, en leerstrategiegebruik een grotere rol in het verklaren van studiesucces in het wo dan in het hbo.
Speci ek relevant voor het thema van dit proefschri  was dat slechts weinig Nederlandse en Vlaamse onderzoeken variabelen omtrent het voortgezet onderwijs meenamen in aanvulling op het gemiddelde cijfer op het vo. De studies die dit wel deden, lieten zien dat studenten die op het vo meer bètavakken, wiskunde, en klassieke talen in hun vakkenpakket hadden het beter deden op de universiteit: Ze behaalden een hoger gemiddeld cijfer, meer studiepunten, en gingen vaker door naar het tweede jaar. Bovendien liet Nederlands onderzoek zien dat studenten die een positievere perceptie hadden van de  t tussen het vwo en de universiteit meer studiepunten behaalden. De uitvoering van het studiekeuzeproces in de laatste jaren van het voortgezet onderwijs had echter geen direct e ect op studiesucces in het hoger onderwijs.
Samengevat liet deze overzichtsstudie zien voor welke factoren er consistent bewijs is dat ze een impact hebben op studiesucces in het hoger onderwijs. De factoren hiervan die studentkenmerken betre en kunnen daardoor gezien worden als aspecten van university readiness, waarvan het belangrijk is dat ze gepromoot worden op het vwo.
4.2 Factoren die samenhangen met het vertrouwen van vwo’ers dat ze een succesvolle universitaire student zullen zijn
Omdat zelfe ectiviteit bekend staat als één van de belangrijkste voorspellers van studiesucces én omdat het gerelateerd is aan het e ectief kunnen omgaan met uitdagende situaties zoals transities, is de kans groot dat leerlingen die aan het einde van het vwo hoog scoren op zelfe ectiviteit een vlottere transitie ervaren naar de universiteit. In dit onderzoek focusten we daarom speci ek op factoren
AI
Samenvatting
  273
 

























































































   272   273   274   275   276