Page 170 - ART FORM AND MENTAL HEALTH - Ingrid Pénzes
P. 170

beeldende therapie, het formuleren van behandeldoelen en het kiezen van passende beeldend therapeutische interventies. De focus in ons project lag op de relatie tussen de observatie van de kunstvorm en de geestelijke gezondheid van volwassenen. Verder onderzoek zou zich kunnen richten op de implicaties van onze bevindingen voor het monitoren van vooruitgang gedurende behandeling om te kunnen bepalen of het mogelijk is om veranderingen die zich voordoen in het behandelproces leiden tot verandering in de combinatie van de formele elementen ‘beweging’, ‘dynamiek’ en ‘contour’
CONCLUSIE
De belangrijkste doelstelling van promotieonderzoek was empirische evidentie te verzamelen over de relatie tussen de kunstvorm in beeldende therapie en de geestelijke gezondheid van volwassenen. En áls empirisch bewijst inderdaad het bestaan van deze relatie zou aantonen, was onze vraag hoe aspecten van geestelijke gezondheid waren gerelateerd aan de kunstvorm: is de kunstvorm gerelateerd aan de symptomen of psychopathologie van cliënten, hebben ze vooral betrekking op de wijze waarop cliënten hiermee omgaan, of liggen andere mogelijkheden meer voor de hand? Vervolgens zijn we verder ingegaan op de vraag of en hoe we het vormgevingsproces, het beeldend product of beide kunnen observeren en interpreteren.
Onze bevindingen kunnen gepositioneerd worden op de rechter-as van de beeldend therapeutische triade welke bestaat uit de interactie tussen cliënt, therapeut en kunstvorm (zie Figuur 1). Beeldend therapeuten in dit onderzoek hebben het vormgevingsproces gespecificeerd – de as cliënt- kunstvorm van de beeldend therapeutische triade – door het concept van materiaalinteractie. Dezelfde beeldend therapeuteten hebben onze studie ook in de richting van de formele elementen van de beeldend producten gestuurd – de hoeksteen kunstvorm van de beeldend therapeutische triade – omdat we veronderstellen dat de formele elementen van het beeldend product de materiaalinteractie reflecteren. De combinatie van ‘beweging’, ‘dynamiek’ en ‘contour’ blijken significant gelinkt aan de veerkracht en experiëntiële acceptatie van cliënten – de hoeksteen cliënt in de beeldend therapeutische triade –.
Het huidige landschap van beeldend therapeutische observatie en
168 | Chapter 7





























































































   168   169   170   171   172