Page 161 - When surgery alone won’t cut it - Valerie Maureen Monpellier
P. 161

huidoverschot: een PRS graad 1 betekent dat er geen huidoverschot is en bij een PRS graad 3 is er ernstig huidoverschot. Echter, in eerder onderzoek bleek de PRS niet be- trouwbaar. Bovendien worden fysieke en psychologische factoren nu niet (objectief) meegenomen in de beslissing.
Patiënten met een wens voor CHC waren vaker werkloos en hadden vaker een inkomen lager dan het landelijk gemiddelde. Wat er mogelijk op duidt dat patiënten met een slechte financiële status en/of lage scholing niet de mogelijkheden hebben om voor zichzelf op te komen en vergoedingen aan te vechten bij zorgverzekeraars. Patiënten met een wens voor CHC hadden meer lichaamsdelen die waren aangedaan door overhangende huid en gaven hun huidoverschot vaker een PRS-graad 3 (wat betekent dat ze meer overhangende huid hadden) in vergelijking met patiënten zonder wens.
Er waren geen significante verschillen tussen de drie groepen kijkend naar het per- centage, dat aan de Nederlandse “gewicht” kwalificaties voor vergoeding voldeden (BMI onder de 35kg/m2 en stabiel gewicht). Opvallend was dat bijna 40% van de patiënten met een wens voor CHC nooit bij een plastisch chirurg was geweest, terwijl veel van deze mensen wel aan de gewichtscriteria voldeden.
Deze twee hoofdstukken toonden aan dat er twee problemen zijn op het gebied van vergoeding van CHC. Ten eerste het probleem wat wij in de dagelijkse praktijk zien, met de huidige criteria voor CHC is er een grote variatie in de toekenning van ver- goeding voor CHC. Het tweede probleem is dat slechts een klein deel van de patiënt- en de plastisch chirurg bezoeken, omdat ze ervan uit gaan dat ze geen vergoeding krijgen. Patiënten zouden dus beter geïnformeerd moeten worden over de richtlijnen en mogelijkheden voor vergoeding.
Gebaseerd op bovenstaande resultaten hebben we in hoofdstuk 7 een nieuwe vra- genlijst ontwikkeld waarbij bepaald kan worden of patiënten in aanmerking komen voor vergoeding van CHC. Deze vragenlijst is gebaseerd op een vragenlijst ontwik- kelt door de Britse vereniging van plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie (BAPRAS). Met de vragenlijst wordt een score berekend op basis van gewichtsver- lies, medische, fysieke en psychische klachten van het huidoverschot en medische voorgeschiedenis. Patiënten die een score gelijk aan of hoger dan 8 hebben komen in aanmerking voor vergoeding van CHC. Wij hebben aan deze vragenlijst de BODY-Q toegevoegd om ik kaart te brengen wat de impact van overhangende huid op de KvL is. De BODY-Q is een gevalideerde vragenlijst om patient gerelateerde uitkomsten te meten specifiek voor (post-) bariatrische patiënten. Hiermee zetten we de eerste stap richting het meewegen van patiënt welzijn in de beslissing voor vergoeding van CHC.
De patiënten met een wens voor CHC hadden een significant hogere score op de vra- 161





























































































   159   160   161   162   163