Page 202 - Children’s mathematical development and learning needs in perspective of teachers’ use of dynamic math interviews
P. 202

200
Chapter 6
rekenen gerelateerde ervaringen, overtuigingen en emoties. De leerling heeft een actieve rol tijdens het rekengesprek doordat de leraar de leerling uitnodigt mee te denken over doelen, mogelijke oplossingen en/of werkzame aanpakken. Het voeren van rekengesprekken vereist specifieke kennis en vaardigheden van de leraar, waarvan verwacht wordt dat deze kunnen worden ontwikkeld door professionalisering gericht op rekengespreksvoering.
Veel onderzoek is al gedaan naar de invloed van leerling- en leraarfactoren op de rekenwiskundige ontwikkeling, maar relatief weinig onderzoek combineert de verschillende factoren in een en hetzelfde design. Bovendien wordt zelden onderscheid gemaakt tussen geautomatiseerde kennis van de basisvaardigheden (dat wil zeggen, vlot en accuraat kunnen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) en het kunnen oplossen van rekenwiskundige problemen. Met rekenwiskundige problemen wordt in deze dissertatie bedoeld, rekenopgaven waarin rekenwiskundige notaties en tekst en/of illustraties worden gebruikt, opgaven zoals deze in de reguliere Nederlandse rekenwiskundemethoden veel voorkomen2. Het oplossen van rekenwiskundige problemen vereist conceptueel begrip, vlot berekeningen kunnen uitvoeren, en specifieke kennis en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het snel kunnen oproepen van opgeslagen kennis uit het geheugen, de juiste informatie uit een opgave kunnen halen die nodig is om tot een oplossing te komen, en het flexibel kunnen toepassen van diverse strategieën.
De eerste twee studies van deze dissertatie (hoofdstukken 2 en 3) zijn gericht op het ontrafelen welke specifieke rol bepaalde leerling- en leraarfactoren spelen in de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen in groep 6. In groep 6 wordt de transitie gemaakt naar meer complexere rekenwiskundige leerdoelen. Gezien het belang van leren rekenen is het zinvol om meer inzicht te krijgen in de rol van leerling- en leraarfactoren. De laatste twee studies (hoofstukken 4 en 5) zijn gericht op rekengespreksvoering. Voor zover ons bekend is nog niet empirisch onderzocht of rekengesprekken voeren een effectieve aanpak is om onderwijsbehoeften bij rekenen te achterhalen en of de aanpak bijdraagt aan verbetering van rekenwiskunde-onderwijs dat beter is afgestemd op leerlingen.
 





























































































   200   201   202   203   204